Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAVO MARKO!

Baby Lasagna ide u finale! Dokazao je da je s razlogom favorit

Malmo: Baby Lasagna na probi uoči prve polufinalne večeri Eurosonga
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/58
07.05.2024.
u 22:55

U finalu ćemo gledati i susjede iz Srbije i Slovenije te predstavnike Portugala, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra Irske i Luksemburga

Hrvatska ide u finale Eurovizije, naš Baby Lasagna nastupa u subotu u finalu 68. izdanja Eurovizije koje će se održati u Malmö Areni. U 21 sat počela je prva polufinalna večer Eurovizije, a naš predstavnik Baby Lasagna s pjesmom "Rim TIm Tagi Dim" nastupio je sedmi po redu, a tijek cijele večeri možete pogledati u nastavku. Zahvaljujući pobjedi Loreen s pjesmom "Tattoo", u Liverpoolu 2023., švedska televizijska kuća SVT, zajedno s Europskom radiodifuzijskom unijom (EBU), organizator je ovogodišnjeg natjecanja.

Kroz večerašnju prvu polufinalnu večer u Malmö Areni vode nas hollywoodska a zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede. Deset izvođača koji dobiju najviše glasova publike večeras ide u finale koje se održava ovu subotu.

23:13 Voditeljice Malin Åkerman i Petra Mede najavile su kako su stigli rezultati glasanja. Finaliste će objavljivati slučajnim redoslijedom. Prvi finalist je Srbija. Drugi je Portugal, treća zemlja koja ulazi u finale je Slovenija. Ukrajinu ćemo također gledati u subotu u finalu. Peti finalist večeras je Litva, a u finale ide i Finska te Cipar. Osmi finalist je Hrvatska i naš predstavnik Baby Lasagna. Irska također ide u finale, kao i Luksemburg.

22:54 Glasanje je gotovo, uskoro ćemo otkriti ulazimo li u finale.

22:43 Pravo oduševljenje izazvao je dolazak Johnnyja Logana na eurovizijsku pozornicu. Logan je 1980. pobijedio na Euroviziji s pjesmom "What's Another Year" koja je bila prva na top ljestvicama u osam zemalja. Drugi je put pobijedio 1987. s pjesmom "Hold Me Now".  

22:37 Voditeljice su najavile kako je počelo glasanje. Deset najboljih prema glasovima publike ide u finale natjecanja za pjesmu Eurovizije.

22:33 Zadnja u prvoj polufinalnoj večeri je nastupila TALI iz Luksemburga s pjesmom "Fighter" i ona je prva koja predstavlja Luksemburgu na Euroviziji nakon više od 30 godina! Godine 2021. objavila je svoj debitantski EP "Lose You", koji je napisala zajedno s Francisom of Delirium. TALI sada radi na svom debi albumu s novim bendom Blue Stripes. Osim svoje uspješne pop i kantautorske karijere, glumila je u kratkom indie filmu "Agua", a također je stvorila uspješnu karijeru u kazalištu.

22:30 Iz Portugala na eurovizijsku pozornicu stigla je Iolanda s pjesmom "Grito". Već sa 14 napravila prve korake u pisanju stihova te je za par godina počela i nastupati u barovima i nacionalnim natjecanjima talenata. Kasnije se preselila u Veliku Britaniju, gdje je studirala pisanje pjesama na BIMM-u na Sveučilištu u Sussexu.

22:25 Electric Fields su prvi duo koji predstavlja Australiju na Eurosongu i njihova pjesma "One Blood" uključuje Yankunytjatjara; aboridžinski jezik naroda Anangu, jedne od najstarijih živućih kultura na zemlji. 

22:21 Predstavnici Azerbajdžana su FAHREE feat. Ilkin Dovlatov s pjesmom "Özünlə Apar". FAHREE je rođen u Bakuu 1995. i odgojen je u vrlo umjetničkoj obitelji; otac mu je bio strastveni jazz bubnjar, dok mu je djed bio cijenjeni glumac.
Tijekom svojih sveučilišnih godina, FAHREE je marljivo učio kako bi postao odvjetnik, a onda se u jeku pandemije odlučio vratiti svojoj prvoj ljubavi - glazbi. 

VEZANI ČLANCI

22:16 Zemlju domaćina ove godine predstavljaju Marcus & Martinus s pjesmom "Unforgettable". Blizanci Marcus & Martinus stekli su slavu kao jedna od najvećih skandinavskih pop senzacija nakon što su osvojili norveški 'Junior MGP' 2012. U dobi od 9 godina, njihova pjesma "To Dråper Vann" dospjela je među 10 najboljih, a ubrzo ju je slijedio njihov najveći hit do danas, "Elektrisk", koji je ostao na ljestvicama 66 uzastopnih tjedana.

22:11 Moldaviju predstavlja Natalia Barbu s pjesmom "In The Middle". Natalia je violinistica, pjevačica i skladateljica, a njezin glazbeni uspon je  započeo je 1998. u gradu Mamaia, gdje je pobijedila na pjevačkom natjecanju. Od tada je izdala četiri studijska albuma i 20 singlova te sama piše tekstove za većinu svojih pjesama. Natjecanje za pjesmu Eurovizije nije joj nepoznanica, jer je na Euroviziji bila i u Helsinkiju 2007., gdje je završila na 10. mjestu.

22:07 Windows95man iz Finske nastupa deseti s pjesmom "No Rules!". Windows95man je poznati zabavljač, plesač i traženi model, cijenjen u Finskoj i cijelom svijetu. Njegovi DJ setovi, koji se sastoje od eurodance i techno hitova 90-ih, kombinirani su s tako intenzivnim nastupima uživo da je publika redovito ostajala bez daha.

GALERIJA Baby Lasagna dignuo je na noge cijeli press centar u Malmö Areni

Malmo: Baby Lasagna na probi uoči prve polufinalne večeri Eurosonga
1/22

22:04 Iz susjedne Slovenije na eurovizijsku pozornicu deveta po redu stigla je Raiven s pjesmom "Veronika" koja je inspirirana legendom o Veroniki Desinićkoj. - Pjesma nije pisana s idejom odlaska na Eurosong. Dok smo je stvarali, fokusirala sam se na dramatičnu kvalitetu, ključnu za efektivno predstavljanje Veronikine priče, htjela sam da njezina priča, ne samo da bude izvedena, već da rezonira s 2024. godinom. Ideja da treba glazbu koja je taman – kinematografska i suvremena – bila je prisutna tijekom kreativnog procesa - otkrila je Raiven. 

Foto: Reuters

21:59 Issak predstavlja Njemačku ove godine i to s pjesmom "Always On The Run". Svoju glazbenu karijeru je započeo kao 12-godišnjak svirajući i pjevajući na ulici, a veliki proboj na glazbenoj sceni je doživio prije tri godine kada je pobijedio u talent showu "Show Your Talent". A talenata Issak ima mnogo, pa tako osim što pjeva svira gitaru, klavir, ukulele i bubnjeve.

21:53 Hera Björk privukla je međunarodnu pozornost kada je predstavljala Island na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2010. sa svojom hit pjesmom Je Ne Sais Quoi. Sada je svoju domovinu predstavila pjesmom "Scared of Heights". Herina pjesma za Euroviziju 2024., govori o trijumfu ljubavi nad nevoljama. Ona želi da se svatko tko sluša ovu pjesmu suoči sa svojim strahovima, prigrli svoju ranjivost i otkrije emocije.

21:46 Na pozornicu je stigao Baby Lasagna, a publika ga je dočekala pljeskom i već na prve taktove "Rim Tim Tagi Dim" svi su počeli plesati u ritmu ovog hita i cijela dvorana u kojoj je devet tisuća gledatelja pjevaju s našim Markom Purišićem njegov hit! Samouvjerenim i energičnim nastupom uz odlične efekte pokazao je još jednom zašto je favorit za pobjednika. 

Foto: Reuters

21:42 Luna s pjesmom "The tower" predstavlja Poljsku. Ova glazbenica zna svirati violinu i klavir, piše pjesme na engleskom i poljskom i skladateljica, a također je i učiteljica joge. Zanimaju je umjetnost, filozofija i moda, ali fascinirana je i astrologijom. Nakon Lune na eurovizijsku pozornicu stiže naš Baby Lasagna.

21:37 Alyona Alyona & Jerry Heil s pjesmom "Teresa & Maria" predstavile su Ukrajinu na ovom prestižnom glazbenom natjecanju. Alyona Alyona najpopularnija je reperica u Ukrajini i suosnivačica velike lokalne izdavačke kuće s kojom su suradnju potpisali pobjednici Eurosonga 2022. Kalush Orchestra. Jerry Heil postala je jako popularna umjetnica sa svojim videoblogovima, koji imaju desetke milijuna pregleda na YouTubeu. Pjesma "Teresa & Maria", objašnjavaju izvođačice, napisana je kako bi podsjetila ljude da je svatko sposoban postići velike stvari u životu i da nas kroz život definiraju naša djela.

21:32 Predstavnik Velike Britanije Olly Alexander nastupio je četvrti s pjesmom "Dizzy". Ovaj glazbenik je i glumac i modna ikona te je su njegova dva albuma bila broj jedan u Velikoj Britaniji i nedavno mu je dodijeljena nagrada BRIT Billion Award. Velika Britanija pripada skupini pet zemalja koje izravno ulaze svake godine u finale, a ove godine po prvi puta te zemlje nastupaju i u polufinalnim večerima. 

Foto: Reuters

21:25 Bambie Ray Robinson predstavljaju Irsku na Euroviziji s pjesmom "Doomsday Blue" koja je oda queer zajednici. Robinsonova glazba inspirirana je raznim temama, uključujući raskide, vještičarenje i ovisnost o drogama.

21:21 Silvester Belt predstavlja Litvu na Euroviziji i kako ističe glazba je bila sastavni dio njegovog života od djetinjstva. Njegove su pjesme nadahnute osobnim životnim iskustvima, posebno na dio oko istraživanje svoje seksualnosti u homofobnom okruženju u kojem je odrastao i govori o tome kako je potiskivanje tih emocija duboko utjecalo na njega. Na Euroviziji se predstavio pjesmom "Luktelk" koja govori o tome kako je biti zaglavljeni u limbu između jedva postojanja i osjećaja da ste živi.

21:17 Teodora Pavlovska javnosti poznatija kao Teya Dora je predstavnica Srbije nastupila je druga na pozornici u Malmo Areni i publici u dvorani i milijunima gledatelja diljem svijeta predstavila je pjesmu "Ramonda". Ona je prošle godine objavila hit 'Džanum', koji se pojavilo u popularnoj seriji 'Južni Vetar'. Njezina pjesma je nakon šest mjeseci poslušana više od 42 milijuna puta samo na Spotifyju, a na YouTubeu je imala  43 milijuna pregleda. 

21:14 Prvu polufinalnu večer otvorila je predstavnica Cipra Sília Kapsí. Ova pjevačica, plesačica i glumica rođena je 2006. godine i Cipar predstavlja s pjesmom "Liar". Silia je pjevačica ciparskog i grčkog podrijetla, rođena i odrasla u Sydneyju. Silia je 2022. objavila debitantsku pjesmu "Who Am I?", koju je napisala i skladala u dobi od 12 godina. Sljedeći singlovi, "No Boys Allowed" i "Disco Dancer", uslijedili su u ožujku i svibnju 2023. godine.

21:00 U Malmö Areni počela je prva polufinalna večer 68. izdanja Eurovizije. Tri izvođača s prošlih natjecanja za pjesmu Eurovizije – Eleni Foureira, Eric Saade i Chanel izveli su uvodne pjesme. Eleni je izvela pjesmu 'Fuego', a Eric svoj hit 'Popular' dok je Chanel nastupila s pjesmom 'SloMo'.Voditeljice su se zahvalile prošlogodišnjem domaćinu Liverpoolu koji je u ime pobjednika Ukrajine prošle godine organizirao ovo glazbeno natjecanje. 

Naš predstavnik Marko Purišić zasad ima odličan plasman na eurovizijskim kladionicama koje mu zasad daju 35 posto šansi za pobjedu. U Malmö Areni će Baby Lasagna imati veliku podršku hrvatskih navijača koji su u velikom broju stigli u Švedsku iz svih krajeva Hrvatske i poručili su Marku neka nam dovede Euroviziju u Hrvatsku. 

 

VIDEO Baby Lasagna uoči polufinalne večeri: Odakle tebi ovolika mentalna snaga? Puno ljudi moli za mene

Komentara 19

MI
Mixy
21:55 07.05.2024.

Mislio sam da je Eurovizija dotakla dno sa bradatim ženama i slično ali su mi irski satanisti i britanski pederbal izvođači pokazali da to može i gore. Moram priznati da je ovaj momak iz Umaga bio pravo osveženje

EJ
ejStef
22:02 07.05.2024.

Ove pjesme iz Engleske i Irske su veća katastrofa od ostalih, naročito ova iz Engleske. Očito tamo nije bitno da li izvođač ima glas i kakva je pjesma, ideologija je važnija... I ta Engleska ulazi direktno u finale?... Svaka čast Lasagna, iz ovoga što se vrti na telki u pozadini, ovo naše je super.

Avatar mrkyyy
mrkyyy
21:51 07.05.2024.

Rasturio, bravo mali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije